Andere gevolgen

Wat die ik als ik ziek ben?

Er zijn enkele late gevolgen van diabetes die niet direct vallen onder de genoemde complicaties, maar die u wellicht toch wilt weten, omdat ze redelijk vaak voorkomen.

We denken daarbij aan andere oogproblemen dan retinopathie, zoals vroeger dan normaal optredende staar (of cataract), en te hoge oogboldruk.

Een verhoogde kans op infecties is al eerder genoemd. Dat speelt vooral bij slecht geregelde diabetes, waarbij de witte bloedcellen van ons afweersysteem slechter functioneren dan normaal. Luchtweginfecties zijn daarbij koploper. Het is dan ook erg belangrijk dat u gehoor geeft aan de jaarlijkse oproep voor een griepprik! Glucose in de urine is een dankbare voedingsbodem voor bacteriën (en dus voor blaas- en nierbekkenontsteking) en voor schimmels, die infecties van de uitwendige geslachtsorganen veroorzaken. Een goede glucoseregulatie is de manier om infecties te helpen voorkomen. Het opvolgen van de regels zoals beschreven op het infoblad "Wat doe ik als ik ziek ben?" is de beste manier om ontregeling van uw diabetes door infecties te voorkomen.

Bij slecht geregelde diabetes kan ook makkelijker een ontsteking aan uw tandvlees ontstaan. Verzorg uw mond dus goed. Tussen diabetes en parodontitis (tandvleesontsteking) bestaat een wisselwerking. Enerzijds komt een verminderde mondgezondheid (droge mond, schimmelinfecties, gaatjes, tandvleesontsteking ) vaker voor bij patiënten met diabetes. Anderzijds leidt een verminderde mondgezondheid tot een verslechterde glucoseregulatie. De chronische hyperglykemie veroorzaakt een ontsteking van het tandvlees die (veelal onomkeerbare) schade toebrengt aan het steunweefsel van de gebitselementen, waardoor tanden verloren kunnen gaan. Geadviseerd wordt om tweemaal per jaar de mondgezondheid te laten controleren door een tandarts en/of mondhygiënist. Ook voor patiënten met een volledige gebitsprothese is regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist geïndiceerd, vanwege het verhoogd risico op schimmelinfecties.

Bindweefselafwijkingen van de handen

Bij diabetes komen ook enkele bindweefselafwijkingen vaker dan normaal voor. Zoals al genoemd bij de voetproblemen, kan door langdurig verhoogde glucosewaarden beschadiging optreden van gewrichtskapsels, met verminderde beweeglijkheid van de gewrichten als gevolg. Zoals het plaatje toont, kan het dan bijvoorbeeld moeilijk zijn uw handen plat tegen elkaar te krijgen. Behalve in de voeten kan zich dat ook uiten in de handen of grotere gewrichten. Het komt vooral voor bij lang bestaande diabetes en slechte glucoseregulatie. Andere bindweefselaandoeningen zijn de ziekte van Dupuytren (met verdikking in de handpalm), vooral optredend bij ouderen en rokers, en het carpaaltunnel syndroom waarbij door overbelasting een zenuw in de pols bekneld raakt.

Sluit de enquête