Zin in seks, maar ...

sex

Wanneer u klachten heeft van hoge of lage glucosewaarden zal de zin in seks wellicht niet zo groot zijn. Nu heeft u wel zin in seks, maar ... , het lukt niet! Dat is een schrikbeeld voor velen, met en zonder diabetes.

Seksuele verlangens horen bij het leven, en bevrediging ervan draagt bij aan uw kwaliteit van leven en zelfrespect. Vele factoren beïnvloeden de fasen van seks, van zin hebben, via opgewonden raken tot klaarkomen. Een van die factoren is diabetes.

Seksuele stoornissen komen bij mensen met diabetes vaker voor dan bij mensen zonder diabetes, vooral als de diabetes lang bestaat. Of de diabetes dan goed is ingesteld of niet blijkt dan niet uit te maken.
Om welke stoornissen gaat het, en waarom?

Bij de meeste mannen gaat het om erectieproblemen, ofwel impotentie. Dat kan te maken hebben met vaat- en zenuwschade. Maar aan het enorme aanbod van erectiepillen in de krant of op internet kunt u wel zien dat impotentie niet alleen bij diabetes voorkomt, en dat de verklaring ook elders moet worden gezocht. Bijvoorbeeld in angst om te falen, wat bij diabetes mede kan worden veroorzaakt door angst voor juist deze complicatie.

Bij vrouwen gaat het vooral om geen zin hebben in vrijen. Dat blijkt nogal eens samen te hangen met een depressie. Een vaginale schimmelinfectie kan pijn bij het vrijen veroorzaken en de zin verder doen afnemen. Een gestoorde opwinding door zenuwschade komt bij vrouwen minder vaak voor. Het uit zich door niet vochtig worden van de vagina.

Orgasme stoornissen (het niet klaarkomen) lijken bij mensen met diabetes niet vaker voor te komen dan gewoonlijk.

Naast diabetes kunnen ook andere factoren uw seksleven negatief beïnvloeden: roken, alcohol, relatieproblemen, stress, slechte ervaringen, onvrede met het eigen lichaam, afname van geslachtshormonen bij het ouder worden of bijwerkingen van medicijnen.

Lang niet iedereen bij wie seksuele functies gestoord zijn heeft er ook werkelijk last van. Als dat bij u of uw partner wel het geval is, schaam u dan niet en praat erover: met uw partner en met uw zorgverlener. Bij impotentie zijn erectiepillen vaak effectief, maar overleg met uw huisarts of gebruik voor u veilig is. Er zijn ook andere hulpmiddelen, waarover uw huisarts of een uroloog u kan adviseren. Daarnaast kunnen mannen en vrouwen ook zeker baat hebben bij hulp van een seksuoloog of psycholoog.

Sluit de enquête